Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin lämpöpumpuista


Mikä ilmalämpöpumppu omakotitaloon?

Ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttavat muun muassa asunnon koko ja sen lämmöntarve. Mitä isompi asunto ja lämmitettävä tila on, sitä tehokkaampi laite tarvitaan. Asunnon pohjapiirustus vaikuttaa myös valintaan, kuten se, miten avara tai sokkeloinen asunto on. Me autamme mitoituksessa.


Kannattaako lämpöpumppu?

Ilmalämpöpumppu kodin lämmönlähteenä. Yksi ilmalämpöpumppu voi kattaa kodin lämmöntarpeesta jopa 40–60 %. Kaksi ilmalämpöpumppua voi kattaa tarpeesta jopa 90 %. Ilmalämpöpumpun hyötysuhde on paras silloin, kun sisä- ja ulkoilman lämpötilaero on pienimmillään.


Minkä kokoinen ilmalämpöpumppu omakotitaloon?

Ilmalämpöpumpun tehon valintaan, riittävä lämmitysteho: nyrkkisääntö on, että 1 kW tehoa riittää noin 30 m²:n lämmittämiseen. riittävä jäähdytysteho: yleinen ohje on, 1 kW teho jäähdyttää noin 10 – 25 m²:n tilan.


Miten valita ilmalämpöpumppu?

Näin valitset sopivan ilmalämpöpumpun. Kuinka suurta huoneistoalaa ilmalämpöpumpulla lämmitetään, määrää myös pumpun tehon. Ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttavat myös tilojen avonaisuus, huoneiston ilmanvaihto ja talon energialuokka. Kaikissa ilmalämpöpumpuissa on suodatin, joka kerää pölyn sisäyksikköön. Jokaiseen kohteeseen löytyy sopiva koneikko.


Tarvitseeko ilmalämpöpumppu katoksen?

Ei toiminnan puolesta. Katos suojaa ilmalämpöpumppua, mutta seinärakenteet ovat kevyet. Näin ilmalämpöpumppu on suojassa putoavalta lumelta ja jääpuikoilta, jotka voivat vahingoittaa sitä.


Mihin ilmalämpöpumpun kondenssivesi?

Kondenssivesiletku viedään tyypillisesti ilmalämpöpumpun kylmäaineputkien ja sähköjohtojen kanssa samassa asennuskotelossa ulos rakennuksesta. Joissain tapauksissa, kuten joidenkin kerrostalohuoneistojen kohdalla, kondenssivesiputki johdetaan myös joskus asunnon sisällä olevaan viemäriin.


Paljonko ilmalämpöpumppu pienentää sähkölaskua?

Ympärivuotisessa käytössä ilmalämpöpumppu säästää 3 000–8 000 kilowattituntia. Sähkölaskussa se tarkoittaa noin 300–900 euroa vuodessa eli noin 75–200 euroa kolmen kuukauden laskutusjaksoa kohden. Talvikuukausina eurosäästöjä syntyy enemmän, koska 65 prosenttia sähköstä kuluu viiden talvikuukauden aikana.


Voiko talon lämmittää pelkällä ilmalämpöpumpulla?

Meiltä kysytään usein, että voisiko ilmalämpöpumppua käyttää talon ainoana lämmönlähteenä. Meidän leveysasteillamme vastaus on valitettavasti, ei aina. Leudoilla keleillä pelkkä ilmalämpöpumppu riittää, mutta pakkasen kiristyessä se ei pysty välttämättä tuottamaan tarpeeksi lämpöä.


Paljonko ilmalämpöpumppu vie sähköä talvella?

Paljon riippuu siitä, onko pumppu riittävän tehokas, oikein asennettu ja myös talon muodosta. Oikein käytettynäkin ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä. Normaali kulutus pohjoisen talvessa on noin 2–4000 kilowattituntia vuodessa.

Miten ilmalämpöpumppua ei pidä käyttää?

Ilmalämpöpumppu kestää käytössä pitkään, jos sitä käytetään oikein. Yleisimpiä käyttövirheitä on koneen jatkuva päälle ja pois laittaminen. - Laitteen termostaatin pitää antaa hoitaa lämmitys. Laitetta ei pidä pysäyttää, kun on lämmin.


Paljonko ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä tunnissa?

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on kesän aikana käyttömäärän mukaan n. 50–500 kWh. Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilennyskäytössä on siis hyvin pientä. Viilentäminen on huomattavasti edullisempaa kuin lämmittäminen.


Kannattaako ilmalämpöpumppua käyttää talvella?

Talvella parhaiten toimii ilmalämpöpumppu, jonka hyötysuhde ja teho säilyvät hyvinä myös kovilla pakkasilla. Nykyisten lämpöpumppujen hyötysuhde on vielä -10 asteen pakkasella noin 3 ja lämpöteho 3-5 kW. Ilmaista energiaa saadaan siis 2–3 kW.


Tarvitseeko ilmalämpöpumppu korvausilmaa?

Ei tarvitse. Asentaessa ilmalämpöpumppua tai ilmastointilaitetta huomioon tulisi ottaa riittävä normaali korvausilma, jotta voidaan varmistua siitä, että ilma vaihtuu hallitusti ja suodatettuna. Korvausilmanvaihdon toimivuus on pieni teko, jonka huomioon ottamisella on suuri vaikutus hyvinvointiin ja asunnon kunnon ylläpitämiseen.


Kannattaako ilmalämpöpumppu sammuttaa yöksi?

Pidä ilmalämpöpumppu päällä koko ajan ilman ajastinta. Lämpöpumpun lämpökerroin laskee nopeasti ulkolämpötilan laskiessa.


Mikä on paras paikka Ilmalämpöpumpulle?

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoitukseen vaikuttavia perustekijöitä Sisäyksikkö sijoitetaan keskeiseen paikkaan, josta lämpö (kylmä) jakaantuu hyvin koko huoneistoon. Vähimmäisetäisyydet keskimääräisesti seinämallin yksiköllä katosta (5 cm), seinistä (5 cm sivuista) ja alhaalta (2m).


Paljonko maksaa ilmalämpöpumppu asennuksineen?

Ilmalämpöpumppu asennuksineen maksaa keskimäärin 1500–3500 euroa. Tästä asennuksen osuus on 500–1500 euroa ja loput riippuen halutusta ilmalämpöpumpusta. Ilmalämpöpumppu maksaa itsensä säästöinä lämmityskuluissa takaisin noin kolmessa vuodessa.


Milloin kannattaa vaihtaa ilmalämpöpumppu?

Suosittelemme sinua harkitsemaan ilmalämpöpumpun vaihtamista uuteen, viimeistään kun nykyinen ilmalämpöpumppusi lähentelee 13 vuoden ikää. Uudet ilmalämpöpumput ovat jopa 15-20 % tehokkaampia kuin esimerkiksi 8 vuotta vanhat pumput.


Voiko ilmalämpöpumppu olla liian tehokas?

Ei ole syytä valita liian tehokasta pumppua. Äärimmäisen kylmissä oloissa tehokas ja korkean hyötysuhteen pumppu voi olla perusteltu ratkaisu, koska se säästää ja lämmittää vielä kovillakin pakkasilla. Liian pienitehoinen pumppu puolestaan ei tuota suurinta mahdollista säästöä.


Tarvitseeko ilmalämpöpumppu oman sulakkeen?

Ilmalämpöpumpun sähköt voidaan kytkeä suoraan olemassa olevaan pistorasiaan tai sille voidaan tuoda oma sähkönsyöttö. Ilmalämpöpumpuissa yleensä sähkö voidaan kytkeä joko sisä- tai ulkoyksikköön. Yleensä ilmalämpöpumppuun riittää 10A tai 16A sulake.

Voiko ilmalämpöpumppu aiheuttaa kosteusvaurion?

Ilmalämpöpumppualan asiantuntijat eivät ole juuri törmänneet ilmalämpöpumppujen aiheuttamiin kosteusvaurioihin. Teoriassa riski kosteusvauriosta on olemassa, mutta tapaukset ovat erittäin harvinaisia. Suomessa on yli miljoona ilmalämpöpumppua käytössä.


Onko Ilmalämpöpumpussa kylmäaine valmiina?

Yleensä kyllä. Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Ilmalämpöpumpussa on kaksi osaa: ulkoyksikkö ja sisäyksikkö. Ulkoyksikön ja sisäyksikön välillä, suljetussa piirissä, kiertää kylmäaine. Kylmäaineena käytetään fluorihiilivetyjä (HFC-yhdisteitä).


Mitä eroa on ilmalämpöpumpulla ja Ilmavesilämpöpumpulla?

Ilma-vesilämpöpumppu lämmittää vedet kotisi patteriverkostoon ja saat siitä lämpimän käyttöveden, kun taas ilmalämpöpumppu lämmittää ja/tai viilentää kotisi huoneilman. Eli toinen antaa lämpöä pattereihin/lattiakiertoon ja toinen lämmittää kotisi ilmaa.


Saako lämpöpumpun asennuksesta kotitalousvähennyksen?

Kotitalousvähennystä saat 40 tai 60 prosenttia lämpöpumpun asennustyön osuudesta. Se hyvitetään sinulle henkilökohtaisessa verotuksessa.


Mikä voi rikkoa ilmalämpöpumpun?

Väärin suunniteltu kotelo voi heikentää pumpun toimintaa ja pahimmassa tapauksessa jopa rikkoa koko laitteen. Syksyllä putoavat lehdet ja neulaset voivat eksyä ulkoyksikön kotelon sisään. Ne ovat tärkeä puhdistaa pois ennen talven tuloa. Talvella ulkoyksikön ympäristöstä täytyy luoda lumet (ja jäät) jottei laite hautaudu näihin.


Kannattaako ilmalämpöpumppu autotalliin?

Tehokas laite, jolla on hyvä hyötysuhde, nostaa lämpötilan nopeasti haluttuun asteeseen. Autotallin lämmitys säästää auton lämmitykseen kuluvaa sähköä ja tekee autotallissa oleskelusta mukavampaa. Ilmalämpöpumppu on hyvä lämmönlähde autotalliin varsinaisen lämmitysjärjestelmän lisäksi.


Tarvitseeko ilmalämpöpumppu turvakytkimen?

Ilmalämpöpumpun perusasennuksen edellytys ilman sähkötöistä aiheutuvia lisäkuluja on, että ulkoyksikön läheisyydessä on ilmalämpöpumpun kytkemistä varten sähköt maadoituksella. Sähköt varustetaan tarvittaessa turvakytkimellä.


Mitä tarkoittaa inverter ilmalämpöpumppu?

Inverter tekniikka tarkoittaa lämpöpumpun kompressorin nopeusohjausta. Inverter tekniikan ansiosta toiminta mukautetaan tarkasti tarpeeseen sopivaksi, joka nostaa tehokkuutta ja vähentää energiankulutusta.


Mikä on ilmalämpöpumpun hyötysuhde?

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde on vuositasolla noin 3–5. Se tarkoittaa, että yksi kilowatti sähköä tuottaa keskimäärin 3–5 kilowattia lämpöä. Hyötysuhde on olennaisesti parempi kuin sähkölämmityksessä, jossa suhde on yksi yhteen.


Tarvitseeko ilmalämpöpumppu luvan?

Jos ilmalämpöpumpun haluaa asentaa kerros- tai rivitalohuoneistoon, siihen tarvitaan aina taloyhtiön lupa. Taloyhtiö voi kieltää asennuksen. Jos ilmalämpöpumpun haluaa asentaa kerros- tai rivitalossa olevaan huoneistoon, siihen on pyydettävä taloyhtiöltä lupa jo ennen työn aloittamista.


Kannattaako ilmalämpöpumppu ns. ylimitoittaa?

Ilmalämpöpumppu kannattaa mieluummin ylimitoittaa kuin alimitoittaa, mikäli riskinä on se, että alimitoitettu ilmalämpöpumppu joutuu työskentelemään turhan kovaa kylmillä keleillä.


Mikä on scop?

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) luku kertoo koko lämmityskauden hyötysuhteen, eli vuosihyötysuhteen. SCOP-luku kertoo tarkemmin, mikä on laitteen oikea hyötysuhde markkina-alueella. SCOP-luvun standardi on EN 14825.


Mikä on seer?

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) luku on jäähdytyksen kylmäkerroin. Mitä korkeampi luku on, niin sitä energiataloudellisempi jäähdytys käytössä laite on. Esim. SEER 7,0 tarkoittaa, että jos lämpöpumppuun syötetään 1 kW sähköä, niin jäähdytysteho on 7,0kW.


Kannattaako ilmalämpöpumppu viilennykseen?

Ilmalämpöpumppu on ylivoimaisesti tehokkain viilennyslaite, joka toimii luotettavasti ja hiljaisesti myös kovimmilla helteillä. Laadukas ilmalämpöpumppu pitää sisätilat miellyttävän viileinä juuri halutussa lämpötilassa. Pumpun tuottama viileys jakaantuu tasaisesti sisätiloihin eikä viilennyksestä synny vedon tunnetta.


Kannattaako ilmalämpöpumppu vaihtaa?

Ilmalämpöpumpun vaihtoa kannattaa harkita, kun laite ilmoittaa vikakoodista tai ei enää käynnisty ollenkaan. Myös jos ilmalämpöpumppu ei enää puhalla lämmintä tai kylmää ilmaa normaaliin tapaan, se voi olla tullut tiensä päähän.


Kannattaako ilmalämpöpumppu kaukolämpötalossa?

Kaukolämpötaloon ei ole mitään järkeä lähteä asentamaan ilmalämpöpumppua lämmityksen takia, kaukolämpö kun on niin halpaa, ettei sillä saa kunnon säästöjä. Jos koti lämpenee sen sijaan sähköllä tai öljyllä, pumppu on hyvä apuri. Myös sulamisveden hallinta pakkasilla aiheuttaa riskitekijöitä kerrostalo kohteissa. Eli kaukolämpökohteissa pääsääntöisesti vain viilennykseen.


Voiko ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö jäätyä?

Joskus, talven ollessa samanaikaisesti poikkeuksellisen kylmä ja kostea, sekä myös äärimmäisissä lumiolosuhteissa, saattaa ulkoyksikkö jäätyä kauttaaltaan, ja tämä jään muodostuminen esiintyy muutaman sentin paksuisena jääkerroksena kauttaaltaan laitteen lamellipintojen päällä.


Kannattaako ilmalämpöpumpun suojakotelo?

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö ei kaipaa suojaa. On lähinnä kosmeettinen etu. Liian tiheä ulkonäkösyistä asennettu säleikkö saattaa heikentää pumpun toimintaa estämällä vapaan ilmankulun. Ulkoyksikkö on suunniteltu kestämään ulkoilmaa, mutta suojukset on pidettävä ehyinä ja paikoillaan.


Kannattaako ilmalämpöpumppu kerrostaloon?

Kerrostaloasujan ei kannata käyttää ilmalämpöpumppua muuhun kuin viilennykseen. – Koska lämpö tulee huoneistoihin yhtiön puolesta yhteisen lämmönjakelun kautta, asukkaan ei siksi kannata käyttää omalla sähköllä pumppua lämmitykseen.


Mitä ilmalämpöpumpun huolto maksaa?

Ilmalämpöpumpun huoltaminen maksaa keskimäärin noin 150 € – 450 € tarvittavista huoltotoimista ja kohteiden lukumäärästä riippuen. Esimerkiksi yhden noin seitsemän vuoden ikäisen ilmalämpöpumpun huoltaminen voisi maksaa 250 €.


Voiko ilmalämpöpumpun käynnistää pakkasella?

Voi. Ilmalämpöpumppua voi huoletta käyttää käyttöohjeessa mainittuun pakkasrajaan asti. Jos pakkasrajat alkavat paukkua, pumpun voi sammuttaa ja käynnistää uudelleen vasta sitten, kun pakkaset laantuvat.


Minkä verran ilmalämpöpumppu säästää?

Suomen olosuhteissa ilmalämpöpumpulla voidaan säästää noin 30–50 % lämmityskustannuksissa, kun sitä verrataan sähkölämmityksen lämmityskustannuksiin. Ilmalämpöpumppu on siis valinta kestävämmän ja puhtaamman ympäristön puolesta.


Mitä hyötyä ilmalämpöpumpusta?

Ilmalämpöpumppu parantaa asumismukavuuttasi ympäri vuoden, koska se puhdistaa ilmaa tehokkaasti. Sisäilman puhdistuessa myös siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet vähenevät. Ilmalämpöpumppua käyttämällä voit lisäksi päästä jopa täysin eroon talosi lämpötilakerrostumista sekä vetoisuudesta.

Kannattaako Ilmavesilämpöpumppu?

Ilma-vesilämpöpumppu on erittäin kannatta hankinta, jos järjestelmä hankitaan alle 350 neliön kokoiseen kohteeseen ja säästöjen halutaan realisoituvan 4–7 vuodessa. Kannattavuus riippuu myös kiinteistön energiatehokkuudesta, koosta ja lämmönjakoverkon (esim. patteriverkon) kunnosta.


Miksi Ilmavesilämpöpumppu?

Ilma-vesilämpöpumpun avulla saavutetaan sitä suuremmat lämmitysenergian ja lämmityskustannusten säästöt, mitä paremmalla hyötysuhteella laite toimii. Suomen oloissa on erityisen tärkeää valita vesi-ilmalämpöpumppu, joka toimii hyvällä hyötysuhteella myös pakkasella, jolloin rakennus tarvitsee eniten lämmitysenergiaa.


Paljonko Ilmavesilämpöpumppu säästää?

Oikein mitoitettu ja asennettu ilma-vesilämpöpumppu säästää lämmityskustannuksiasi noin 40–60 prosentilla.


Mitä maksaa ilmavesilämpöpumppu asennettuna?

Ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna vaihtelee tyypillisesti 8 000–20 000 € välillä, josta kotitalousvähennyksen jälkeen nettokustannukseksi jää 7 000–18 000 € Voit odottaa pumpun tuovan teille n. 1 000–3 000 € vuosittaisia lisätuloja pienempien energialaskujen muodossa toimintavuosien ajan.


Kauanko vesi ilmalämpöpumpun asennus kestää?

Asennustapa ja paikka vaikuttavat asennuksen kestoon. Pientalojen lämpöpumppu asennukset kestävät tyypillisesti parista päivästä viikkoon. Riippuen aina kohteesta.


Saako kerrostaloon asentaa ilmastointilaitteen / ilmalämpöpumpun?

Ilmastointilaitteen saa asentaa kerrostaloasuntoon vain taloyhtiön luvalla. Jos huoneistossa on parveke, ilmalämpöpumpun asennus sallitaan lähes aina. Parveke tarvitaan, koska se toimii lämpöpumpun ulkoyksikön sijoituspaikkana.


Paljonko maksaa ilmalämpöpumpulla viilennys?

Ilmalämpöpumpulla viilentäminen maksaa helteisenä kesäpäivänä asunnon mukaan 0,5–1 €/vrk, vaikka ilmalämpöpumppu olisi koko vuorokauden päällä. Viilennykseen kuluu kesän aikana sähköä vain n. 20–60 € edestä.


Voiko ilmalämpöpumpun asennus lasitetulle parvekkeelle?

Voi. Kerrostalohuoneiston viilentäminen ilmalämpöpumpulla tapahtuu samalla tavoin kuin omakotitaloissa. Oikeastaan ainoa erikseen huomioitava asia koskee lasitettuja parvekkeita. Lasitetuilla parvekkeilla vähintään yhden ikkunoista tulee olla auki, kun ilmalämpöpumppua käytetään.


Tuleeko ilmalämpöpumpusta aina kondenssivettä?

Ilmalämpöpumpusta tulee kondenssivettä lämmittäessä ulkoyksiköstä ja jäähdyttäessä sisäyksiköstä. Määrät vaihtelevat luonnollisesti kelien mukaan.


Lämpöpumpun mitoittaminen?

Lämpöpumpun oikean toiminnan, parhaan säästön, vikailmoitusten minimoimiseen ja pitkäisyyden kannalta on erityisen tärkeää, että lämpöpumppu mitoitetaan oikein, sekä asennetaan oikein. Tämä tarkoittaa, että kiinteistön omistajan on myös osattava antaa lämpöpumppua mitoittavalle oikeat lähtötiedot. Oikea mitoitus ja asennus on yksi tärkeimmistä asioista lämpöpumppua hankkiessa.

Meiltä saat ilmalämpöpumpun kotiisi!

Anna meidän auttaa ja ota yhteyttä, soita 093741066, laita postia [email protected] tai täytä yhteydenottolomake.

Lisätietoja löydät seuraavilta sivuilta; Ilmalämpöpumppu, ilmavesilämpöpumppu & ilmanjäähdytin osioista.

Lämpöpumppu valmistajat; Toshiba, Samsung, Panasonic, Mitsubishi, Hitachi, Fujitsu & Daikin sivut.

Usein kysytyt kysymykset
Usein kysytyt kysymykset
Usein kysytyt kysymykset
Usein kysytyt kysymykset
Usein kysytyt kysymykset
Usein kysytyt kysymykset
Usein kysytyt kysymykset
Usein kysytyt kysymykset